Kraška sirova strjenka s pršutom Cobius in teranovim prelivom

30 minut

Sestavine:

250 g smetane za kuhanje

250 ml mleka

100 g naribanega kozjega sira

8 g želatine v lističih

200 g pršuta Cobius

Kraški šetraj (ali timijan)

1 ščepec soli

1 ščepec popra

4 velike čebule

Rastlinsko olje

Moka (TIP 500)

1 dl Terana Ščuka

Sladkor

Priprava:

  1. Smetano in mleko zlijemo v lonec in pristavimo na ogenj, na kateremu naj se pokuha vsaj 10 minut. Vsebina ne sme zavreti. Nato lonec odmaknemo z ognja.
  2. Sir najprej naribamo in ga nato postopoma dodajamo v lonec ter mešamo, dokler se ta povsem ne stopi.
  3. V posodo nalijemo hladno vodo, vanjo položimo lističe želatine ter pustimo da nabreknejo. Nato jih posamično dodajamo v lonec s še toplo spojino mleka in smetane.
  4. Nazadnje dodamo ščepec soli in popra ter suhe lističe šetraja (lahko pa tudi timijan).
  5. Dobljeno zlijemo v modelčke (za piškote, muffine, kolačke,…)   ali manjše skodelice. Modelčke postavimo v hladilnik za 4 ure, da začne želatina učinkovati.
  6. Pred serviranjem očistimo čebulo in jo narežemo na trakce. V ponvi segrejemo 5 žlic olja in vanjo vsujemo čebulo ter pustimo da postekleni, nato pa čez čebulo posujemo še 3 žlice moke. Pustimo na srednjem ognju, da se čebula in moka pocvrejo. Če v posodi ostaja preveč olja in želite bolj hrustljavo čebulo, lahko dodate še žlico krušnih drobtin.
  7. V čisti ponvi segrejemo žlico olja, vanjo vržemo koščke pršuta Cobius in jih popražimo.
  8. V manjšem loncu segrejemo Teran in stopimo 3 žlice sladkorja. Mešamo, dokler se sladkor popolnoma ne stopi in pustimo vsaj 10 minut na zmernem ognju, da se teran dobro pokuha.
  9. V zadnjem koraku pripravljeno serviramo na krožnik, tako da najprej postavimo posteljico iz popražene čebule in koščkov pršuta. Nad njo pa postavimo sirovo strjenko, ki jo pokapljamo s Teranovo omako.


Dober tek!

Scroll to Top
Scroll to Top