Pizza 'poolish' s panceto Morus

Malo drugačen in inovativen recept za pizzo iz domače pečice ali krušne peči, ki bo vam in vašim bližnjim zagotovo prirasel k srcu.

20-28 ur

Količine zadoščajo za 5 hlebčkov. Vse količine lahko delite s 5, da dobite sestavine za 1 hlebček.

Sestavine:

– 150 ml vode sobne temperature

– 150 g moke

– 2,5 g suhega kvasa ali 5 g svežega kvasa

– 2,5 g meda (čajna žlička)

– 350 ml vode

– 625 g moke

– 20 g soli

– mozzarella

– origano

– paradižnikova mezga

– parmezan

– panceta Morus

kozji sir
– sveži timijan

 

Priprava:

 

 

Predtesto:

– 150 ml vode sobne temperature

– 150 g moke

– 2,5 g suhega kvasa ali 5 g svežega kvasa

– 2,5 g meda (čajna žlička)

 

 

V 150 ml vode dodamo kvas, med in na koncu moko ter vse skupaj premešamo do gladkega. Posodo neprodušno zapremo s plastično folijo ali pokrovom in pustimo eno uro na sobni temperaturi in nato od 16 – 24 ur v hladilniku. 

 

 

Testo:

– 350 ml vode

– 625 g moke

– 20 g soli

 

 

V prejšnjem koraku pripravljeno predtesto vzamemo iz hladilnika, ga stresemo v posodo s 350 ml vode in vse skupaj dobro razmešamo do gladkega. Lahko mešamo na roke s kuhalnico ali ročnim mešalnikom.

 

Nato dodamo polovico moke, mešamo nekaj minut, da se sestavine povežejo med sabo, dodamo sol in še vso preostalo moko. Vse dobro premešamo, da se znebimo grudic in nato testo stresemo na rahlo pomokan pult ali drugo podlago. Nato na roke mesimo toliko časa, da dobimo homogeno kepo testa, ki pa je še vedno malce lepljiva. Ko to dosežemo, hlebček pustimo na pultu in ga pokrijemo za 15 minut z narobe obrnjeno posodo.

 

Po 15 minutah z naoljenimi rokami oblikujemo testo v hlebček. Pri tem pazimo, da testo mesimo tako, da se zrak ujame v testu, kot v nekakšnem balonu (pritisnemo iz spodnje strani, naredimo zračni žepek in zapremo), to ponavljamo, dokler ne dobimo lepega okroglega hlebčka, v katerem je ujet zrak. Pri tem pazimo, da je zgornji del testa vedno obrnjen navzgor, ne obračajmo hlebčka na glavo.

Hlebček prenesemo v naoljeno posodo, jo pokrijemo in pustimo 30 minut na sobni temperaturi. Po 30 minutah hlebec vzamemo iz posode, ga damo na pult (vedno naj bo zgornji del testa obrnjen navzgor) in ga s pomočjo noža ali spatule razdelimo na 5 okroglih hlebčkov in jih oblikujemo tako, da je prejšnji vrh testa vedno obrnjen navzgor in majhni hlebčki narejeni spet tako, da se zrak ujame v njih.

 

Tako pripravljene hlebčke zložimo na pomokan pekač, jih po vrhu malo namažemo z olivnim oljem (da se ne sprimejo folije) in vse skupaj zavijemo s folijo za živila. Hlebčke nato približno 2 uri vzhajajmo na sobni temperaturi.

 

Priprava:
– mozzarella

– origano

– paradižnikova mezga

– parmezan

–  panceta Morus

– kraški kozji sir

– sveži timijan

 

Domačo električno pečico segrejemo na najvišjo možno temperaturo in vključimo ventilator – če ga pečica seveda ima (večina pečic doseže okrog 275°C). Če imamo šamotno ploščo, jo damo v pečico (sicer pa uporabimo kovinski pekač), da se segreje in pečico pustimo prižgano vsaj 30 min – 1 uro, da se pekač/kamen segreje.

 

Hlebčke na obeh straneh povaljamo v moki, damo na pult in raztegnemo tako, da najprej na zgornji strani pritiskamo od notranje strani proti zunanji. Tako bo ves zrak šel v rob. Pazimo, da ne pritiskamo roba. Nato testo obrnemo, enako pritiskamo še iz spodnje strani, spet obrnemo, tako da bo zgornji del na koncu gledal gor. Ko smo to naredili, lahko testo še z roko razvlečemo (z eno roko držimo eno polovico testa na mestu, drugo polovico rahlo povlečemo in to ponovimo dokler ne dobimo želene oblike).

 

Tako pripravljeno testo nato damo na peki papir in nato na pekač ali direktno na pekač oz. šamotni kamen. Namažemo jo s paradižnikovo mezgo, potresemo z origanom in po želji z baziliko ter jo damo v pečico brez dodatnih sestavin.

 

Tako pripravljeno pico pečemo dokler ne dobi zlate barve in rob naraste.

 

Nato jo vzamemo ven iz pečice in dodamo najprej malo naribanega parmezana ter čez dodamo na kocke narezano mozzarello.  Nato damo pizzo nazaj v pečico in pečemo dokler se sir na vrhu ne stopi (ne sme pa se začeti kuhati).

 

 

Ko je pizza pečena, jo vzamemo iz pečice, nanjo položimo panceto, kozji sir in sveži timijan ter postrežemo na krožniku.

 

Trik:

Če naredimo več pic, kot jih bomo pojedli, se vzhajane hlebčke lahko da v zmrzovalnik, v plastično vrečko, kjer lahko zdržijo tudi do 4 mesece.

Dober tek!

Scroll to Top
Scroll to Top