Gratinirana polenta s pridihom žajblja in panceto Morus

Gratinirana polenta s panceto Morus je okusna samostojna jed, ki se prileže ob jesenskih večerih. 

Lahko pa jo postrežemo tudi kot prilogo k pečenki ali nedeljskem kosilu.

50 minut

Sestavine:

250 g pšeničnega zdroba

120 g masla

1 l  mleka

3 rumenjak

5 žlic ribanega sira

muškatni orešček

listi svežega žajbelja

sol in poper

250g kisla smetana

200g pancete Morus

Priprava:

  1. V posodo vlijemo mleko in jo postavimo na zmeren ogenj. V posodo narežemo surovo maslo ter mešamo dokler se maslo ne raztopi in temperatura mleka postopoma narašča.

  2. Na vroči mlečni osnovi zakuhamo pšenični zdrob, ki mu dodamo sol, poper in muškatni orešček. Med kuhanjem zdrob mešamo z metlico, da ne nastanejo grudice. 

  3. Posodo s kuhanim zdrobom odstranimo z ognja. V še topel zdrob vmešamo dva rumenjaka in polovico naribanega  sira. 

  4. Na pekač položimo peki papir na katerega razporedimo še toplo polento. Maso z žico razmažemo po celotnem pladnju na  debelino 2-3 cm in jo pustimo, da se popolnoma  ohladi. Vzamemo okrogli modelček za peko keksov in iz mase izrežemo krogce. 

  5. Vzamemo keramični pekač. Njegovo notranjost namažemo z maslom. Polentino maso, ki nam je ostala ob razrezu krogcev pregnetemo in posujemo preko celotnega dna pekača.  V ločeni posodici zmešamo en rumenjak in kislo smetano ter jo polijemo v notranjost keramičnega pekača. Dodamo majhne koščke pancete Morus. Polentine krogce položimo po vrhu že pripravljene vsebine pekača in posujemo s preostankom naribanim sirom, koščki pancete Morus in nekaj listi žajblja. 

  6. Pekač položimo v prej segreto pečico za 15 minut na 200 ° C.

Dober tek!

Scroll to Top