Jesenski bučni njoki v smetanovi omaki s hrustljavim pršutom Cobius in orehi

Buča je bogata s minerali in vitamini, zato si jo moramo privoščiti vsaj enkrat v jesenskem času. Bučni njoki bodo s svojo oranžno barvo popestrili vaše predjedi in s svojim pristnim jesenskim pridihom nadgradili vaša nedeljska kosila.

2 uri

Sestavine:

500 g bučne kaše (=1 muškatna buča cca.1 kg)

350 g rdečega krompirja

150 g grobe pšenične moke

1 jajce

maslo

sol

muškatni orešček

100g rezin pršuta Cobius

200g gorgonzole

250g sladka smetana za kuhanje

Priprava:

 

  1. Neolupljen krompir položimo v lonec, katerega napolnimo s hladno vodo in na zmernem ognju kuhamo približno 30-40 minut oz. dokler se krompir ne zmehča.
  2. Medtem operemo bučo in jo prerežemo na polovico ter odstranimo semena. Nato jo narežemo na rezine in odstranimo trdno zunanjo plast. V pekač položimo peki papir in nanj postavimo rezine buče. Pekač položimo v pečico za 30 min na temperaturo 180 °C.
  3. Kuhan krompir odcedimo in počakamo nekaj minut, da se ohladi, nato ga olupimo. Medtem so se kosi buče že pripravili in voda je iz njih izhlapela. Pladenj odstranimo iz pečice in pustimo, da se nekoliko ohladi.
  4. Krompir in kose buče pretlačimo preko drobilnika za krompir. Dobljeno maso položimo na leseno desko, ki smo jo pred tem pomokali.
  5. V maso umešamo grobo pšenično moko, jajce, sol in muškatni orešček. Vse skupaj dobro zgnetemo, da dobimo enovito testo.
  6. Homogeno testo pustimo počivati 10 minut, nato iz njega naredimo svaljke, iz katerih oblikujemo njoke velikosti cca. 2 cm.
  7. Na štedilniku segrejemo vodo, v katero smo dali ščepec soli. Medtem ko čakamo, da voda zavre, pripravimo omako. V loncu stopimo gorgonzolo in sladko smetano za kuhanje. V ponvici na žlici olja ocvremo pršut Cobius, da postane hrustljav.
  8. Njoke skuhamo in nato serviramo na krožnik. Prekrijemo jih s sirno omako, koščki pršuta ter potresemo s koščki orehov.

,

Trik:

Za pripravo dobrih bučnih njokov je pomembno, da buče ne kuhamo, ampak jo pečemo v pečici, da se ohrani njena tekstura in se iz nje odstrani odvečna voda. S tem lahko pripravimo čvrsto testo, ki omogoča oblikovanje njokov.

Dober tek!

Scroll to Top
Scroll to Top