Žepki s špinačo, sirom in pršutom Cobius

90 minut

Sestavine:

500 g pšenične moke (tip 500)

200 g špinače

2 žlici krušnih drobtin

3 žlice smetane za kuhanje

250 g sira

100 g pršut Cobius

200 ml vode

ekstra deviško oljčno olje

25 g kvasa

sol

žlica sladkorja

1 dl oljčno olje

maslo

Priprava:

 

  1. V čajni skodelici zmešamo kvas, sladkor in mlačno vodo ter pustimo 15 minut. V večjo skledo vsujemo moko in le-to dobro premešamo in zgnetemo s kvasom ter dodamo oljčno olje, vodo in čajno žličko soli. Homogeno testo damo v posodo s pomokanim dnom, ga pokrijemo s čisto kuhinjsko krpo in za približno eno uro pustimo, da vzhaja.
  2. Vzamemo svežo špinačo, operemo in pustimo, da se ocedi. V loncu zavremo vodo in vanjo damo špinačo in pustimo da povre približno 3 minute, nato ugasnemo ogenj in odcedimo. V čistem loncu špinačo zmiksamo s paličnim mešalnikom. Lonec postavimo na zmeren ogenj in vanj dodamo manjši košček masla, krušne drobtine, ščepec soli in nazadnje še 3 žlice smetane za kuhanje.  Kuhamo dodatne 3 minute in medtem mešamo, da se vse sestavine dobro premešajo. Odstranimo z ognja in pustimo, da se vsebina ohladi.
  3. Testo  položimo na pomokano desko in ga razvaljamo na debelino približno 1 cm. Iz testa izrežemo kroge s premerom cca. 16 cm. Na sredino kroga položimo rezine pršuta Cobius, čez nje namažemo špinačo in položimo rezine sira. Krog prepognemo na polovico in s prsti pritisnemo rob testa tesno skupaj, da se dobro zapre. Postopek ponavljamo, dokler ne porabimo vsega testa.
  4. Pečico segrejemo na približno 250 °C in žepke pečemo približno 20 minut.

Dober tek!

Scroll to Top
Scroll to Top