Kraška sirova strjenka s pršutom Cobius in teranovim prelivom

30 minut

Sestavine:

250 g smetane za kuhanje

250 g mleko

100 g naribanega kozjega sira

8 g želatine v lističih

200g pršuta Cobius

kraški šetraj (ali timijan)

1 ščepec soli

1 ščepec popra

4 velike čebule

rastlinsko olje

moka (TIP 500)

1 dl Terana Ščuka

sladkor

Priprava:

  1. Smetano in mleko zlijemo v lonec in pristavimo na ogenj, na kateremu naj se pokuha vsaj 10 minut. Vsebina ne sme zavreti. Nato lonec odmaknemo z ognja.
  2. Sir naribamo v posodo in ga postopoma oddajamo v lonec ter mešamo dokler se povsem ne stopi.
  3. V posodo nalijemo hladno vodo in vanjo položimo lističe želatine ter pustimo da nabreknejo. Nato jih posamično dodajamo v lonec s še toplo spojino mleka in smetane.
  4. Nazadnje dodamo ščepec soli in popra ter suhe lističe šetraja (lahko pa tudi timijan).
  5. Dobljeno zlijemo v modelčke (za piškote, muffine, kolačke,…)   ali manjše skodelice. Modelčke postavimo v hladilnik za 4 ure, da začne želatina učinkovati.
  6. Pred serviranjem očistimo čebulo in jo narežemo na trakce. V ponvi segrejemo 5 žlic olja in vanjo vsujemo čebulo ter pustimo da postekleni, nato čez čebulo posujemo 3 žlice moke. Pustimo na srednjem ognju da se čebula in moka pocvrejo. Če v posodi ostaja preveč olja in želiš bolj hrustljavo čebulo lahko dodaš še žlico krušnih drobtin.
  7. V čisti ponvi segreješ žlico olja in vanjo vržeš koščke pršuta Cobius in jih popražiš.
  8. V manjšem loncu segreješ Teran in stopiš 3 žlice sladkorja. Mešaš dokler se sladkor popolnoma ne stopi in pustiš vsaj 10 minut na zmernem ognju, da se teran dobro pokuha.
  9. Nazadnje pripravljeno serviramo na krožnik, tako da najprej postaviš posteljico iz popražene čebule in koščkov pršuta. Nad njo pa postaviš sirovo strjenko, ki jo pokapljaš s Teranovo omako.
V

Dober tek!

Scroll to Top