Kraški burger s panceto Morus in koromačem

Prvomajske počitnice ker kličejo po obrokih z žara, kamor sodijo tudi slastni burgerji v različnih kombinacijsah s svežo zelenjavo in sladko-slanimi omakami. Pripravili smo Vam predloga za pravi kraški burger s sladkim koromačem v teranovem prelivu in panceto Morus. Seveda mora pravi burger  imeti sveže pečeno domačo bombetko.

 

3 ure

Sestavine za bombetke:

800 ml mlačne vode

žlica sladkorja

40 g  kvasa

1,20 kg moke

kavna žlička soli

jajce

rastlinsko olje

sezamova semena za posip


Sestavine za burger :

1 kg mletega mesa (goveje in svinjsko)

poper in sol

200 g kravjega sira

1 srednje velik gomolj koromača (sladkega komarčka)

1 žlička medu

1 žlica sladkorja

1 dl terana

sir v lističih

mlada špinača

300 g pancete Morus


Prelivi po želji:

Majoneza, omaka BBQ, mladi sir,…

Recept zadostuje za pripravo 6 burgerjev.

Priprava:

  1. Najprej pripravimo testo za bombetke. Kvas raztopimo v mlačni vodi, v katero dodamo žlico sladkorja. Pustimo stati 15 minut. Kvasno osnovo vmešamo v posodo z moko, v katero dodamo sol in tri žlice rastlinskega olja. Vsebino gnetemo dokler ne postane homogena in jo pustimo vzhajati 60 min na sobni temperaturi. Nato pripravimo 6 malih bombetk, ki tehtajo cca. 0,20 kg. Bombetke položimo v pekač in jih pustimo vzhajati dobrih 30 minut. Odpremo pečico in pustimo, da se dobro segreje na 200 °C. Bombetke namažemo z jajcem in čeznje posujemo sezam. Pekač z bombetkami položimo v pečico za 10 minut na 200 °C ter nato znižamo temperaturo na 150 °C in pustimo v pečici še dobrih 20 minut.

 

  1. V večjo posodo položimo mleto meso in vanj vmešamo sol, poper ter na majhne koščke narezan sir. Vsebino dobro pregnetemo in oblikujemo polpetke visoke približno 2 cm.

 

  1. Koromač operemo, narežemo na štiri dele in položimo v lonec s hladno vodo. Pristavimo na ogenj in pustimo da voda zavre ter koromačev gomolj odstranimo iz vrele vode. Pustimo, da se gomolj nekoliko ohladi ter ga nasekljamo. V ponvi segrejemo olje in nanj stresemo koromač. Pustimo, da se na zmernem ognju počasi praži. Nato dodamo v ponev žličko medu in sladkorja. Dobro premešamo in vlijemo deci terana. Vsebino pokuhamo še dobrih 10 minut, nato odmaknemo z ognja.

 

  1. Burgerje spečemo na žaru ali na žar plošči. Najbolj optimalna temperatura za peko je 250 °C, tako da se burger peče na eni strani 4 min in na drugi še dodatne 4 min. Tik preden so pripravljeni, na žar položimo tudi bombetke, ki smo jih pred tem že prerezali, tako da se nekoliko segrejejo (1min).

 

  1. Burger gradimo tako, da na spodnji del bombetke položimo najprej lističe mlade špinače in nato sledi karameliziran koromač, sir v lističih, meso, rezine pancete Morus in nazadnje dodamo še omako po okusu (majoneza, BBQ,…). Burger zaključimo z nekaj svežimi poganki koromača in na celoto položimo še polovico bombetke.

Dober tek!

Scroll to Top
Scroll to Top