Kraška ješprenova mineštra

Preprosta ječmenova zelenjavna mineštra je zdrava in prijetna zimska jed, ki jo lahko enostavno pripravimo. Rustikalno mineštro so pripravljale že naše none in vanjo so poleg ječmena dodale mešano zelenjavo, ki so jo imele doma. Dodatek koščka pancete ali pršuta, pa je v preteklosti bil pravil privilegij za družino. Govorimo o grobi juhi z velikimi koščki, ki je primerna za kosila ali večerjo, poleg nje se prileže rezina doma pečenega kruha.

120 minut

Sestavine:

 

ješprenova mineštra

Priprava:

  • Ješpren stresemo v cedilo preko katresega zlijemo hladnovodo in ga na ta način operemo. Opranega stresemo v večjo skledo v katero vlijemo vodo, da le-ta prekrije ješpren. Pustimo ješpren namakati vsaj 12 uri.
  • V ponvi na olju popražimo nasekljano čebulo in česen. Dodamo žličko paradižnikovega ekstrakta in zalijemo z vodo. Dodamo olupljen in na koščke narezen krompir ter korenje. Na zmernem ognju pustimo kuhati cca. 60 minut.
  • Po eni uri kuhanja vzamemo tlačilec za krompir in dobro pretlačimo ves krompir v loncu. Najprej dodamo v lonec štiri žlice fižola in koruzo. Pustimo še dodatnih petnajst minut, da se vsebina dobro pokuha.
  • Odcedimo ješpren in ga stresemo v lonec. Na zmernem ognju pustimo, da se mineštra še 30 mint kuha, dokler ni ješren mehak.
  • Manjšo ponev pristavimo na zmeren ogenj in vanjo vlijemo olje iz kozarčka kocke Pršuta Cobius zorjenega v  ekstra deviškem oljčnem olju. Na segreto olje stresemo še koščke pršuta in jih dobro prepražimo. Stresemo jih v mineštro, ki se še vedno kuha na nizkem ognju.

Dober tek!

Scroll to Top
Scroll to Top